There was an error in this gadget

Tuesday, August 10, 2010

Salam Ramadhan


Sahabatku ………..

Sebelum menunaikan ibadah puasa pada 11 ogos 2010 bersamaan 1 Ramadhan 1431..

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa
ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan
hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu saya terlebih dahulu memohon maaf jika saya ada berbuat kesalahan,
baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja, semoga kita dapat
menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T,
insyaallah.

Selamat Berpuasa.

Thursday, August 5, 2010

hey guys


Cantik menarik sihat and de boom...

rebate for korset, jimat rm600 beb. Hurry Hurry
U can call me @ 0193330663

Saturday, July 31, 2010

Sihat Sihat Sihat

Friends,
Mencegah lebih murah dari merawat!
Nak puasa ni, barangkali, kemungkinan kita terkena GASTRIK dan ULSER PERUT. Kalau bkn kita, kawan kita, sedara kita, jiran kita, opis mate kita, sepupu kita, atuk kita.
Penyelesaian untuk semua.......
Sgt sesuai untuk lelaki dan wanita malah anak kecil. Boleh cuba dan rasa sendiri. Penyelesaian juga untuk org sakit pinggang, slip disc, bongkok. Jgn tunggu lama terutama yang sudah mengidap penyakit.

Menurut Nabi Muhammad S.A.W, setiap penyakit itu pasti ada ubatnya.
Sabda Baginda: "Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyediakan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua"

0193330663




Wednesday, July 28, 2010

Duit Raya vs Kuih Raya



Mintak mak kuih sepotong, saya mahu makan kenyang perut kosong.. jeng jeng jeng..




Dahulu: Masa time2 kita sekolah dulu, biskut raya kita adalah kuih bangkit, kuih siput, kuih samperit, bahulu, putu kacang,

Sekarang: almond london, chocolate cookies, cheese cake dan mcm2 lagi

Tapikan kalau kita pegi rumah org kg sekalipun (taya pertama), biasanya mmg ada almond london atau london almond ni. Dulu punyalah mahal kalau nk beli. sekarang, sape2 pun boleh beli. terbalik pulak, biskut tradisional yg jadi mahal. Cuba la order rempeyek ker, bahulu ker, kek lapis ker, lagi mahal dari biskut moden. itulah org panggil 'pada masa itu punya harga'.



Tp kalau duit raya dah jadi citer lain.
Dulu: 20 sen or 50sen (paling byk la kalau kutip kat umah org)
Sekarang: rm1 paling sikit. itupun ada yg kata, ala...seringgit jer...

Kalau bab duit, takde yg makin jadi kurang. Bertambah lagi ada. Kalau dulu, bagi rm2. sekarang rm5 atau rm10. Cuba la bagi yang kurang dari tahun sebelumnya, mesti ada yg dengar, " ala kurang la pulak tahun ni makngah kita bagi". Sama ada kita nk buat tak tahu atau perlu buat sesuatu. Budak2 sekarang sudah pandai menilai. Mana kan tidak, harga ais krim pun dah mahal. Jgn salahkan mereka, they're only children. Tak masuk lagi mak ayah, mak saudara, sepupu, dua pupu, sedara sebelah mak, sedara sebelah ayah. DUIT raya yg mereka semua tunggu. Bkn lagi KUIH raya.


Kalau ada duit raya, kuih raya, baju raya, duit balik ke kg, duit balik dari kg ...(berbeza tuh...), duit belanja masa raya, semasa berhari raya, duit daging, duit ayam....semua boleh setel...
Tapi kalau takde...perlu lakukan sesuatu. Jgn biarkan hari raya kita tahun ni, berlalu tanpa keriangan.


Monday, July 26, 2010

Sunday, July 18, 2010

Bisnes apa pilihan kita?

"Bisnes? I tak minatlah...I bkn pandai meniaga2 nih...tak terror cakap mcm u..."
Bila cakap pasal bisnes, semua akan cakap benda yg lebih kurang sama. Sedalamnyer bila fikir semula, 9/10 rezki dari bidang perniagaan...Allah janji rezki yg byk sekiranya kita berusaha. Kenapa nak takut?? Takut tak jadi? Takut tak berjaya? Hakikatnya semua manusia mahu berjaya. Dalam azan kita juga menyeru " Marilah menuju kejayaan". Kejayaan yg mcm mana yea? ermm...kejayaan yg hakiki.

Sigma Kaya Iman + Kaya duit = Kejayaan Hakiki

Apa benda yg perlukan duit?
-anak nak sekolah
-ibubapa menunaikan rukun ke5
-anak sakit
-makan minum
-beli komputer / hp / topup /kereta / rumah
-pergi keje byr parking / tol
-beli tudung/ baju
-balik kg
- banyak la lagi

Apa yg tak perlukan duit?
-doa
-sembahyang
-rajin
-usaha
-senyum
-semangat
-sikap optimis
-ikhlas hati

Gabungan kedua2 nya yg hasilkan kejayaan hakiki. Modal insan yg perlu kita keluarkan dulu. Modal TENAGA yg tak perlukan duit dulu kita keluarkan. Kalau mahu, tahu akan datang. Tp kalau tak mahu, tak tahu nak cakap apa daaa.

Bisnes networking jadi pilihan kerana:
*ada mentor - sgt penting
*ada kelas ilmu - sgt penting
*ada strategi - sgt penting
*modal duit yg kecil
*tak perlu byr sewa kedai
*tak perlu byr api/air
*tak perlu byr pekerja

Apa yg kita boleh dapat dari bisnes networking:
*duit lebih
*melancong ke luar negara - jauh berjalan luas pandangan
*kereta idaman
*rumah idaman
*simpanan bole dibuat dlm jangka pendek
*bole pegi Mekah dlm usia muda ( tak perlu tggu pencen)
*zakat lebih
*bantu saudara mara/ adik beradik

MASA TAK PERNAH TUNGGU KITA. Pilihan ditangan kita. Susah atau senang, berjaya atau tidak, kaya atau miskin, berani atau takut, mahu atau tidak mahu, rajin atau malas....




Saturday, July 17, 2010

Apa Bukti-Bukti Kejayaan Bisnes Kita -Mengambil kata2 puan ainon mohd

Banyak bisnes orang Melayu 'lingkup' disebabkan pemiliknya membeli bukti-bukti kejayaan palsu seperti kereta mahal, rumah besar, dan gaya hidup mewah yang sebenarnya dia tidak mampu.

Akibatnya, duit yang sepatutnya digunakan bagi menjalankan bisnes digunakan bagi membeli benda-benda itu.

Memang dengan memandu kereta besar dan tinggal dalam rumah besar orang mungkin menyangka bisnes kita amat berjaya, tetapi kereta besar, rumah besar dan gaya hidup mewah bukan bukti kejayaan bisnes kita.

Bukti bahawa bisnes kita berjaya itu ada pada bisnes kita itu sendiri.

1. Modal berbayar kita bertambah banyak.

Sebagai contoh, dahulu RM10 ribu, kini RM60 ribu. Ini hanya dapat kita lakukan apabila duit keuntungan bisnes itu kita gunakan bagi menokok jumlah modal syarikat.

Apabila modal berbayar kita banyak, bank berani memberikan lebih banyak kemudahan.

2. Pengeluaran syarikat kita bertambah banyak.

Sebagai contoh, dahulu kita hanya mampu mengeluarkan 15 ribu botol kicap sebulan, tetapi kini kita mengeluarkan 40 ribu botol sebulan.

Kita dapat meningkatkan pengeluaran apabila kita menggunakan duit keuntungan bisnes bagi membeli mesin baru, peralatan tambahan, menyewa ruang kerja yang lebih besar, serta membayar gaji lebih banyak pekerja dan membeli lebih banyak bahan-bahan mentah.

3. Pelanggan kita bertambah banyak.

Sebagai contoh, dahulu kita hanya membekalkan kicap kita kepada 80 kedai, tetapi sekarang jumlah itu naik kepada 240 buah kedai.

Kita dapat menambah jumlah pelanggan apabila kita gunakan duit kentungan bagi membeli van-van tambahan dan mengambil driver tambahan bagi penghantaran kepada pelanggan.

4. Harta syarikat bertambah banyak.

Sebagai contoh, dahulu kita menyewa rumah kedai milik orang lain, tetapi sekarang kita sudah membeli 2 buah rumah kedai sendiri.

Syarikat dapat membeli bangunan sendiri apabila duit keuntungan digunakan bagi membayar down-payment bangunan dan bagi membayar hutang pembelian itu.

5. Jumlah pekerja syarikat kita bertambah banyak.

Sebagai contoh, dahulu kita hanya mempunyai 5 orang pekerja tetapi sekarang jumlah itu sudah menjadi 20 orang.

Kita dapat mengambil lebih banyak pekerja apabila duit kentungan digunakan bagi membayar gaji, KWSP, SOCSO dan pelbagai elaun yang mereka berhak terima.

Wednesday, July 14, 2010

Cantik di hari Raya & sihat di bulan Puasa

Cantik dan sihat; itu satu kemestian dalam hidup. Biarlah dah meningkat usia sekalipun, perlu maintain kesihatan dan bonus utk kecantikan. Meh sini kwn2, cantik dan sihat digabungkan sekali.

sanggupkah kita menanggung kesakitan sakit belakang berpanjangan?



atau menanggung kesakitan setiap bulan?


We have solution for u. Yess...for u! Raya kurang best kalau kita tak sihat. Pemakaian baju dalam yg betul adalah jadi keutamaan. Biarlah sihat dan cantik sepanjang masa.

Baju kebaya terletak dibahu? Mahu kelihatan cantik dihari raya. Biarlah baju kita semeter rm30 sekalipun, ttp tetap cantik bila terletak di badan. Inilah hasilnyer.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

dah bole beli kebaya


Penyelesaian kepada kesihatan dan kecantikan yg kurang memuaskan......

JIMAT RM600....call now

Monday, July 12, 2010

Artikel Pilihan



Artikel pilihan yang menarik kali ini adalah
berkenaan Jutawan Internet Termuda di Malaysia
iaitu Dr Irfan Khairi.

Dan ada satu TIPS hebat yg beliau kongsikan untuk kita.


ARTIKEL PILIHAN: Temubual Irfan Khairi bersama Personal Money Magazine
============================================

Baru-baru ini Irfan Khairi ditemubual oleh majalah Personal Money.
Insyaallah akan keluar bulan depan sebagai cover story.

Berikut salah satu soalan (dan jawapan) yang diberikan ketika
temubual ;)

Personal Money: In your opinion, what distinguishes you from other
non-millionaires youth? How do you do things differently?

Irfan Khairi: I think its "a good start". I wouldn't say I work harder than
others, or work longer hours than others... but a good start of
having a goal at the age of 18, and reaching it at the age of 25.

It's like a rocket where you need full power & intense power to
lift of from the earth. Once the rocket
is out at the atmosphere,
gravity will do the rest.

I too listen to music, go to the movies, watch DVD's and go out. No
different from other youths, but starting early, realizing how
important it is to have a goal, and working towards the goal gives
me an upper hand.
Starting early and giving all you got at the beginning really
helps. I would say "a good start" is how I do it differently.


Kesimpulannya: Mula awal... kalau belum mula lagi, mula sekarang,
Tiada masa untuk berlengah-lengah lagi sekiranya ingin mencapai
kejayaan. So, do it now ;)



Wednesday, July 7, 2010

Jom ramai2 kita p perth, Australia







Kalau org lain boleh, kita pun boleh.
Kalau pegi percuma, lagi la best...jom la wei..FOC
Tak teruja ka kwn2? Jom la...
0193330663

Wednesday, June 30, 2010

its already July 2010

Hari ini 1 Julai. Lagi 6 bulan Insya-Allah kita akan masuk Tahun 2011. 2010 telah berlalu setengah tahun..... Di mana kita sekarang? Masih hidup biasa-biasa?-quote by Dr Azizan. Weh, kejap je kan masa berlalu. waahhh...rasa mcm tak terkejar masa. tp itu adalah sesuatu yg mustahil utk kita ubah. kata pepatah, masa umpama pedang. kalau kita lambat, kita akan dihirisnya. adoi adoi... Apa yg boleh diubah? cara hidup bole, cara mkn bole, cara cakap bole, cara pakai baju bole, cara berjalan bole, saving bole diubah, kereta bole diubah, byk yg boleh diubah tp kenapa kita tak nak berubah? Teknologi semakin canggih..tgk saja la komputer kita. dulu masa i blaja, pkai la monitor n cpu yg besar gedabak. Zaman skang laptop jer..kecik, comel dan bole dibawa kemana2...

typewriter
ni la komputer i dulu

komputer kat rumah...canggih skit jer dari blaja




anak saudara yg 7 tahun dah teror sebut nak main laptop..

Monday, June 28, 2010

Sanggupkan anda berubah??

Terus tersedar krn rasa mcm dah berubah tp byk lagi yg tak berubah.
Prof Mohd Hanim Tahir 'menyedarkannya'. Best aaarrr dia kasik motivasi. Rasa nak lagi.
Sama2 lah kita berubah k
Ruang dan peluang sentiasa ada utk kita semua.
Kalau kita pandai ambil peluang, kita akan jadi org yg lebih baik dari semalam.
Kalau tak nampak peluang, beri ruang pada diri utk nampak peluang.

Thursday, June 24, 2010

Travelling mac 2010

Beijing
Day 1,2,3,4


nampak pun dah tahu dah...sejuk (pic taken from the bus)
forbidden city




happy time- winter time


acrobatic show @ nite

great wall


topi ke or orangnyer yg cute?? ermm...

Bio Ever - cuba try tgk...







Fuhh...td masa pegi jumpa biz partner, pastu dia cite la testimoni terbaru. dia kata krim ni kalau sapu kat belakang...fuhhh...boleh kasi lega bila bangun pagi. maknanya kalau yg susah nk bgn pagi ker atau mmg sakit2 belakang ker, its very good.
Sebelum ni i pun sapu gak tp kat leher n lengan je. Itupun ramai yg dah tegur cakap muka makin elok, cerah dan remaja gitu auwww....
Org perempuan ni mmg takleh ngan cantik2 nih...pantang :)
Meh cuba...baru tau kesannyer...pastukan plus dgn yang ni
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
suspend skit hehehe
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



celgynic-sgt bagus kulit, rambut dan jantung

maharani- sesuai utk wanita sahaja

mmg cnfrm mengancam dari segi kulit, perlancaran darah, kecantikan, dan paling2 saya syorkan adalah kwn2 yg sudah berumahtangga....anda takkan rasa rugi...
tp yg masih belum berdua, digalakkan sbb panjagaan awal adalah lebih baik...mencegah lebih baik dari mengubati...
col/sms: 0193330663

Sunday, June 20, 2010

Outing...outing...Fitting

kat pwtc ada ekspo...meriah...ramai org n mcm2 ada....pastu pulak my sister ada konvokesyen kat situ...pastu i pun tertanya2, dia tak g ker kat ekspo tu? ermm...bkn per, sbb takde aper yg dia bwk balik ahaks. yer la kat situ ada mcm2 produk ( malaysian goods product), mamee la, sambal la, jus, 3 in 1 coffee la, kerepek la, la la la la. kalau pegi, cnfrm akan membeli. rm10 in 1 bag. ada mcm2. sokonglah barangan tempatan. promote la pulak kan...
by the way, masa pegi tu tak la ada intention apa2 cuma nk tgk org melayu kita yg dah pandai meniaga ( mmg dah lama pun pandai...) dan berani. for me, kalau berani saja yg boleh bawak kita ke paras yg lebih berjaya. tp jgn la berani tak tentu pasal. kalau bab2 meniaga ni, mesti la berani dan yakin. believe to see, not see to believe. sbb tu i kagum ngan kaum cina berniaga. berani.yakin.komit. ada berani??? :)
Masa kat pwtc, jumpa rakan kongsi, mula2 kat kaunter dia takde org pun. masa i dtg, ramai pulak yg bertanya ( konon2 bwk rezeki kat kaunter dia hehehe..).

Abis round2 kat pwtc.........kita org g fitting la...
yer la...raya nk dekat dah. OOppsss...takler dekat kan tp takde org nk amik tempah baju raya nnt. kesian kat kain2 yg ada dlm almari tuh (memahami....) terperam jer dekat 1 tahun :).
tak la dekat tp tak la jauh sangat....tempah kat kajang. ok la...nmpk mcm cantik jahitan. mula2 nk tempah 1 jer, tup2 tertempah 4 pasang. camner tuh... ermmm...
i bkn selalu pun tempah, setahun hanya 1,2 kali jer tempah baju kurung..maklumlah...jarang2 pkai bju kurung ahaks...

Tuesday, June 15, 2010

BioEver - Forever Young :)

Kecantikan adalah hak milik setiap insan. Baik lelaki mahupun perempuan tak mahu diri kurang cantik. masalah dapat DISELESAIKAN. Tp don wori, tak cantik, boleh bg cantik. jgn rasa rendah diri, kerana kurniaan tuhan mmg sudah cantik. Penuaan bg wanita bermula pd usia seawal 25thn, lelaki 35 thn. Patutlah kuasa membeli terletak pd tgn wanita kannn...kosmetik, lipstik semua utk wanita.
Kulit disatukan oleh jaringan connective yang memberikan kekuatan dan keanjalan pada kulit. Ketika masih muda dan sehat kulit kelihatan halus, anjal dan gumalai, kerana pengaruh jaringan connective yang kuat. Pada saat mulai tua serat-serat ini telah rosak kerana reaksi bahan radikal yang menyebabkan jaringan connective jadi mengeras dan kehilangan keanjalan mahupun kekuatanya. Kulit kehilangan kemampuan untuk menyatukan bagian-bagiannya dan mulai mengendur dan berkerut. Akibatnya kulit yang muda, lembut dan halus akan menjadi kering dan mengeras.

Cream Bio Ever adalah penyelesaian masalah. Fungsi utama adalah menstabilkan hormon, menganjalkan kulit.

Col or sms me utk percubaan percuma 0193330663

Wednesday, May 19, 2010

Bisnes cara org Cina

Melayu sekarang ni dah makin maju. maknanya dah pandai berbisnes cuma kita kena cari apa yg kita nak dan apa perlu buat.
Tp yg paling penting kena ada ilmu tp ilmu boleh cari... Mesti nak kena dgn org yg betul baru boleh hasil tindakan yg betul sebab kita kena buat yg betul. Bersembang dengan org yg berjaya, pasti hasilkan kejayaan yg berjaya. Kalau kita pandang langit, jgn lupa rumput di bumi. berfalsafah la plak kannnn...:) itulah hakikat hidup di dunia sementara ni. Tp berniaga cara org cina mmg lain. penuh dengan seni, cara, komitmen,konsisten, berani, mementingkan perniagaan berterusan, bkn untung semata. sbb tu beruntung la saya belajar dgn org cina. Nabi pernah berkata, tuntutlah ilmu hingga ke negeri China.
Semua manusia boleh jadi yg terbaik. kalau jadi ibu, nk jadi IBU terbaik, kalau jadi ayah, jadi AYAH terbaik, kalau jadi anak, jadilah ANAK yg terbaik.
Apa apapun, terpulang pada diri kita...

Tuesday, May 4, 2010

Kawan sangat Lama...

Tumb up for Fb...jumpa kwn yg dah lebih 10 tahun tak ctc...
rupa pun tak kenai dah...yg dah kawen, anak 2,3.. time goes by so fast

rupanya ramai gak kwn sek yg tggl kat kl nih...thx to saiful sbb jd kwn borak sekarang..
dulu masa sek, tak penah ckp sepatah pun hehe..
eh tp kan mmg la..dah dewasa matang ni..pandai la skit borak2..dulu apa ada nk borak..
tambah la i ni jenis tak 'cakap byk sgt'...dulu...
sekarang buleh la nk layan skit2...:)

Wednesday, April 21, 2010

Helo hai aloha...

Salam perkenalan. Lindaariff di sini ..1st time 1st day and 1st of all...nak punya blog sendiri tercapai walaupun masih baru sangat nak explore tentang blog...
Hujan yg lebat time ni di Ipoh...mmg best nk tdo, mkn, tgk tv lepak and so on...ermm tp best lagi kalau boleh kuar jln2 kan.... lepas tu gi minum teh tarik ngan goreng pisang... Pehhh... sedap tu : )